Olax

, ,

De argumenten liegen er niet om

een doodswens in jambische pentameter

Deze bundel is eerder uitgebracht onder de naam Dichter bij het eind. Geschreven in 10 dagen, in de daklozenopvang en de bibliotheek, is dit waar het allemaal begon. De eerste solosonnetten­kransen­krans van Nederland. Het eerste deel van wat misschien ooit een sonnetten­kransen­kransenkrans wordt.

Het thema van deze bundel is zelfdoding, en daar wordt vrij autobiografisch over verhaald. Een aanrader voor wie Olax beter wil leren kennen en denkt dat dat kan door zijn geschiedenis te leren!

Beschikbaar als softcover (€ 17,22) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

't Is egoïstisch, maar 't is mooi geweest

een studie in jambische pentameter

Wie in ťťn jaar twee sonnetten­kransen­kransen uitbrengt, moet wel gek zijn, maar dat weerhield Olax er niet van zijn volledige aandacht op de tekortkomingen van de rest van de wereld richten.

In dit boek over de negatieve kanten van egoïsme worden de uiteenlopendste karaktereigenschappen en merkwaardigheden afgedaan als een steeds terugkerend fenomeen waarbij de mens alleen zijn eigenbelang voor ogen heeft. Soms leidt dat tot komische perikelen, soms tot droeve treurnis, soms tot pinguÔns die toekijken hoe een stervende vrouw gevingerd wordt.

Beschikbaar als softcover (€ 17,24); ook in de pocketvariant (€ 7,50) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

Ik maak er gauw een eind aan, en ik kom

een klaagzang in jambische pentameter

Voordat kanker een scheldwoord was, was het al een hele nare ziekte, waar tientallen (zo niet miljarden) mensen aan overlijden (vaak na een naar, lang ziekbed). Het is een beroerd idee om daar een lekker luchtig gedichtenbundeltje over te schrijven, en Olax is gek op beroerde ideeŽn.

Deze bundel is een doorlopend verhaal. Het gaat over Lieke, een meisje dat asbestkanker krijgt, en - spoiler alert - hartstikke morsdood gaat voor het eind van het boek. Goh. Wie had dat verwacht. Asbestkanker is niet te overleven, sorry. Dit is Olax' lievelingsboek van zichzelf.

Beschikbaar als softcover (€ 17,24); ook in de pocketvariant (€ 7,50) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

Met rasse schreden naar het laatste feest

een bierkaart in jambische pentameter

Speciaalbier heeft de afgelopen tientallen (zo niet miljarden) jaren de wereld veroverd, en ook Olax' hart maakte deel van die veroverde wereld uit. Als barman zag hij het al als taak om zo goed mogelijk te snappen waar zijn klanten blij van werden, en ook voor dit boek is uitgebreid onderzoek gedaan. Tot in de vroege uurtjes. Tot de laatste slok. Ad fundum.

Hoewel er bijna tweehonderd biertjes beschreven worden in dit boekwerk, gaat het eigenlijk helemaal niet over bier, maar veel meer over de situaties waarin bier genuttigd wordt, of waartoe bier kan leiden. De wereld van horecatijgers, stoute gijten en lamballen.

Beschikbaar als softcover (€ 17,24); ook in de pocketvariant (€ 9,00) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

Zo feestend leef ik naar het einde toe

een spiegel in jambische pentameter

Het vijfde deel in de serie is een stuk minder vrolijk dan de voorgaande delen (ook al gaat hier geen kankermeisje dood). Voor wie een triggerwarning nodig heeft: koop dit boek niet als u niet geconfronteerd wil worden met automutilatie, narcisme, pathologisch liegen, zelfdoding en uiteraard het nodige grove taalgebruik, want jeetjemineetjedecholerakutkriebeltjes, hoe zou het anders moeten?

Olax gaat in dit boek de confrontatie aan met zijn eigen onvolkomenheden, en dat is geen pretje. Wel heel veel binnenrijm!

Beschikbaar als softcover (€ 17,24); ook in de pocketvariant (€ 5,00) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

De dood wacht slechts op wie er op hem wacht

een aanklacht in jambische pentameter

Dit boek is in het geheel niet gebaseerd op de affaire rondom Gerard van den IJssel, die een werknemer aanrandde en vervolgens ontslagen werd omdat hij dronken een verkeersongeluk veroorzaakte. Daar kan Olax ook helemaal niks over weten, want Van den IJssels toenmalige werkgever Omroep West weigert daarover te praten.

Nee, dit is een spannend sciencefictionavontuur over machtsmisbruik en de moeilijke strijd daartegen. Olax en zijn verse vrienden zullen de onderdrukkers wel eens een lesje leren, menen ze. Of dat goed afloopt? Natuurlijk niet.

Beschikbaar als softcover (€ 17,24); ook in de pocketvariant (€ 14,50) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

Problemen, dingen, zooi en tribulaties

samengesteld door Bas Jongenelen

Een ronduit hilarische bundel die de wereld van bureaucratie en het kantoorleven op de hak neemt. Geschreven door 35 dichters, onder het samenstellend oog van Bas Jongenelen (de O.G. sonnetten­kransen­kransenschrijver). Olax heeft een van de kransjes geschreven.

Zijn bijdrage gaat over de clownsneuzen en pipobroeken die verantwoordelijk zijn voor de Participatiewet. In veertien sonnetten wordt de lezer meegenomen met zijn ervaringen met Joke Cocx, de stereotiepe ambtenaar die ervoor gezorgd heeft dat alle boekjes op deze website nu zo goedkoop zijn.

Niet te koop via deze website, maar wel gewoon in de boekhandel (€ 22,50).

Steun je lokale boekhandel

(cc) 2021, Olax.
Olax, al zijn werken, al zijn teksten, al zijn muziek en alle afbeeldingen op deze website zijn eigendom van Olax. KopiŽren mag, onder voorwaarde van naamsvermelding en een link naar deze website.